
کاشت دندان ایمپلنت
برای ساخت ایمپلنت دندان از فلزی با کیفیت خوب به نام تیتانیوم استفاده می شود. تیتانیوم یک لایه محافظ در سطح خود ایجاد می کند ، که این لابه مانع از خوردگی و تحلیل بر روی سطح تیتانیوم می شود. تیتانیوم خاصیت غیر مغناطیسی دارد و در برابر اکسیژن مقاوت آن زیاد است و ترکیبات اسید و نمک باعث شده ، که شرایط لازم را برای استفاده از آن در ساختار ایمپلنت دندان فراهم شود .
ایمپلنت دندان به دلیل خصوصیاتی که دارد ، هنگامی که در فک بیمار قرار می گیرد ، دیگر به عنوان یک جسم خارجی حساب نمی شود و با قرارگرفتن ایمپلنت در داخل دهلن ، ایمپلنت با فک بیمار سازگار می شود. و ایمپلنت ، علاوه بر اینکه مانع از تحلیل رفتن استخوان فک مش شود ، شرایط را برای رشد استخوان های کنار دندان هم فراهم می کند .
ایمپلنت ریشه ای :
ایمپلنت دندانی انواع مختلفی دارد ، یکی از آن ها ایمپلنت ریشه ای است ، این نوع ایمپلنت در میان بیماران بسیار رایج است. به کاشت ایمپلنت نوع ریشه ای ، نام دیگری نیز اطلاق می شود و آن ایمپلنت ریشه ای درون استخوان می باشد ، دلیل این نام گذاری هم آن است که ایمپلنت داخل استخوان قرار می گیرد . در واقع ایمپلنت نقش یک پیچ ضخیم و مخروطی شکل را بازی می کند که داخل فک استخوان قرار داده می شود . برای قرار گرفتن ایمپلنت در داخل دهان ، بایستی فضای مناسب و کافی در داخل دهان وجود داشته باشد ، و همچنین اندازه ای برای قرار دادن آن فراهم باشد ، متخصص ایمپلنت خود ، اندازه ی دقیق ایمپلنت را انتخاب می کند . بایستی در تمامی این مراحل میزان استخوان، جنس آن، شرایط دهان و دندان و … به صورت دقیق بررسی شوند.
ایمپلنت چارچوب راموس :
نوع دیگری از ایمپلنت دندانی ایمپلنت چارچوب راموس می باشد ، این نوع ایمپلنت در مواردی به کار می رود ، که فضای کافی در داخل استخوان فک پایین بیمار برای قرار گرفتن ایمپلنت وجود نداشته باشد. این نوع ایمپلنت همان گونه که از اسمش پیداست دارای چارچوب است و محل قرار گرفتن آن پشت استخوان و نزدیک چانه می باشد .
ایمپلنت دندان چیست؟
تعریف دیگری که می توان برای ایمپلنت دندانی ارائه داد ، این است که به قرار دادن پیچ در داخل استخوان فک در ازای ریشه دندان از بین رفته ، کاشت ایمپلنت گفته می شود . روی ایمپلنت با دندان مصنوعی پوشانده می شود . ایمپلنت دندان از مدت ها پیش در علم دندانپزشکی وجود داشته است . زمانی که یک جسم خارجی در داخل بدن قرار بگیرد و بتواند با اعضای بدن به خوبی پیوند برقرار کند ، به آن لمینت گفته می شود .
با بررسی تاریخچه علم دندانپزشکی به این نتیجه می رسیم که ، در گذشته از با فلزات برای ترمیم و بازسازی دندان استفاده می شد . این کار به افراد مصری و عهد باستان مربوط می شود. این قضیه نشان می دهد که ، انسان های قدیم برای رفع پوسیدگی دندان ها تلاش می کردند و در صدد یافتن راه حل برای حل این مشکلات بودند .
انسان های قدیم از روکش دندان هم استفاده می کردند. پس از گذشت زمان خیلی زیادی ماشین هایی ابداع شد که به صورت دستی عمل تراش دادن دندان ها را انجام می دادند . این کار با کمک نسوج از دست رفته و فلزات و مواد دیگر انجام می شد. سپس ماشین هایی اختراع شد که با کمک پدال این کار ها را انجام می دادند که برای پرکردن دندان ها مورد استفاده قرار می گرفت. این دستگاه های پدالی در ایران تا ۵۰ سال گذشته و در خارج از ایران تا قرن ۱۹ استفاده می شد.
در زمان های قدیم مواد بی حسی وجود نداشت ، بخاطر همین بیماران با درد زیادی روبرو می شدند. بعد از اختراع برق ، دستگاه های برقی ابداع شد.
دندانپزشکی در ایران قبل از تأسیس مدرسه دارالفنون حرفه ای غیر علمی و تجربی تلقی می شد ، و بیماری های مربوط به لثه ، و پوسیدگی دندان ها تا حدودی توسط سلمانی ها ، زرگرها و برخی افراد دیگر مورد معالجه قرار می گرفت . در آن زمان ها برای تسکین درد دندان ، از داروهای گیاهی استفاده می شد ، و همچنین عمل کشیدن دندان توسط وسیله ای به نام کلبتین انجام می شد .
بعد از تاسیس مدرسه ی دارالفنون ، تعدادی دندانپزشک با مدرک دکترای عالی و تجهیزات دندانپزشکی وارد ایران شدند . و به صورت تدریجی مواد جدید به ایران وارد شدند . و برای اولین بار در ایران و شهرستان ها مورد استفاده قرار گرفت . هم اکنون در کشور ما دندانپزشکی ۱۰ رشته تخصصی مختلف را به خود اختصاص داده است .
در حال حاضر در کشورمان علم دندانپزشکی در ۱۰ تخصص مختلف برای بیماران به کار برده می شود.