موفقیت

والدین فرزندان خود را راکد یا پویا نام گذاری می کنند!

مقدمه:

مجله ی موفقیت و سلامت آبی به کمک کتاب ذهنیت، نوشته ی خانم دکتر کارول دوک، نقش والدین در راکد یا پویا شدن فرزندان خود را توضیح می دهد.

خانم دکتر دوک، پروفسور و استاد دانشگاه استنفورد می باشد. او تحصیلات خود در رشته ی روانشناسی را ادامه داده و شهرت خود را مدیون کتاب ارزشمندش به نام ذهنیت است. این کتاب پر فروش به رویکرد جدیدی در زمینه ی موفقیت پرداخته است. ایده ی اصلی خانم دکتر دوک بیان می کند که موفقیت انسان ها هیچ ربطی به میزان توانمندی یا استعداد آن ها ندارد. بلکه موفقیت انسان ها به شدت به الگوی ذهنی آن ها وابسته است. وی معتقد است که دو نوع الگوی ذهنی برای انسان ها وجود دارد، یکی الگوی ذهنی پویا یا دینامیک و دیگری الگوی ذهنی راکد یا استاتیک. دکتر دوک در کتاب ذهنیت خود به تشریح چگونگی راکد یا پویا شدن افراد می پردازد.

راکد یا پویا
راکد یا پویا

تعریف راکد یا پویا بودن  

راکد ها خودشان را در بعضی زمینه ها باهوش و در سایر زمینه ها کم استعداد می دانند. البته این باهوش بودن یا نبودن را ثابت در نظر می گیرند. در عوض پویا ها اعتقادی به هوش ندارند. آن ها معتقدند که با داشتن ذهنی انعطاف پذیر می توانند به هدف برسند. لذا هرگز دست از یادگیری و پیشرفت بر نمی دارند.

راکد ها بعد از شکست، خود را پنهان کرده تا مبادا از سمت دیگران سرزنش شوند و مدام تقصیرات را به گردن دیگران می اندازند اما در عوض پویاها، شکست را بخشی جدا ناپذیر از مسیر تحول در نظر می گیرند.

جالب است که این الگوی ذهنی در روابط نیز تاثیر گذار است.

یعنی راکدها معمولا به دنبال عشق های اسطوره ای و جاودان هستند تا رابطه ای تمام و کمال و بی نقص داشته باشند اما پویاها رابطه ی عاطفی را مانند تمام مسائل دیگر زندگی دارای نقایصی می دانند و به فرایند تحول در رابطه معتقدند. پویاها به دنبال بنا کردن جز به جز رابطه با کمک پارتنر خود هستند.

راکد ها اگر مدیر یک مجموعه باشند، توانمندترین و باهوش ترین افراد را استخدام می کنند تا به موفقیت برسند اما از آموزش مداوم و به روز رسانی مجموعه غافل هستند. به همین دلیل یک روز شکست می خورند. اما پویاها معیارهای دیگری برای استخدام دارند. آن ها با انگیزه ترین افراد را استخدام می کنند. شاید در ابتدا موفق به نظر نرسند اما با آموزش و به روزرسانی خود و مجموعه به تدریج پیشرفت می کنند.

انگیزه ی اصلی راکد ها از پیشرفت و موفقیت، تایید دیگران است. لذا اگر تایید دیگران را نداشته باشند به شدت به هم ریخته و احساس رضایت نمی کنند. آن ها به شدت وابسته به قضاوت دیگران هستند. اما در نقطه ی مقابل آن ها پویا ها، بهتر شدن را انگیزه ی اصلی خود در نظر می گیرند. آن ها برای قضاوت دیگران اهمیت زیادی قائل نیستند. نکته ی مهم برای آن ها بهبود عملکردشان با شیب ملایم است.

این مطلب را از دست ندهید
قدرت زیاد، ارمغان مسئولیت پذیری بالا

در انتها باید گفت که راکد ها در هر مسیری به دنبال راه فرار و میان بر هستند و تصور می کنند که کاری هوشمندانه انجام می دهند. اما پویاها معتقدند که زندگی بر پایه ی سختی و رنج بنا شده است و از تلاش و سختی استقبال می کنند. آن ها از سختی کشیدن در راه موفقیت لذت می برند.

تا اینجا با ویژگی هایی آشنا شدید که شما را برای تشخیص راکد یا پویا بودن راهنمایی می کند.

راکد یا پویا
راکد یا پویا

نقش والدین در راکد یا پویا شدن فرزندان

یک سوال مهم در این مورد وجود دارد. چه چیزی باعث راکد یا پویا شدن انسان ها می شود؟ همه ی مسئولیت این موضوع به گردن والدین است. دقیقا این والدین هستند که الگوی ذهنی انسان را شکل می دهند. والدین پویا فرزندان خود را به یادگیری مداوم تشویق کرده اما در مقابل والدین راکد دائما در حال قضاوت فرزندان خود و تذکر دادن بابت خوب یا بد و درست یا غلط به کودکانشان هستند. پس برای داشتن فرزندان پویا باید از ابتدا شروع کنید و آموزش ببینید.

حال اگر دارای ذهنیت پویا هستید بعد از خواندن این مقاله هرگز نباید شروع به سرزنش والدین خود کرده و دنبال مقصر بگردید. بلکه باید این متن را دوباره بخوانید و حتی کتاب ذهنیت خانم دوک را مطالعه کنید و به دنبال راهکار باشید.

پس یک ذهن فعال و پویا، کارایی بیشتر و بهتری نسبت به یک ذهن راکد دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا