
تفاوت وابسته ها با هم وابسته ها
در اینجا به بحث درباره ی هم وابسته ها و تفاوت آن ها با وابسته ها می پردازیم. همه ی افراد تا حدودی با معنای وابستگی آشنایی دارند. اما به طور کلی و برای این که تعریف واحدی داشته باشیم، وابستگی را نیاز به حضور دیگری تعریف می کنیم. اما در مورد مفهوم وابستگی متقابل و هم وابسته ها نیاز به توضیح بیشتری داریم. مجله ی موفقیت و سلامت آبی قصد دارد به توضیح این مطلب بپردازد.
افرادی که دچار بیماری وابستگی متقابل هستند را هم وابسته می نامند. وابستگی متقابل یعنی نیاز به این که دیگری به شما نیاز داشته باشد. عزت نفس و احساس ارزشمندی در این افراد به میزان قربانی کردن خودشان برای طرف مقابل بستگی دارد. برای افرادی که از سلامت روان برخوردارند این گونه افراد هیچ جذابیتی ندارند.

به همین دلیل تنها گزینه هایی که در سر راه افراد مبتلا به وابستگی متقابل قرار دارند افراد ناسالم و بی کیفیت هستند. همین امر باعث ایجاد زمینه ی سوء استفاده از آن ها در همه ی ابعاد از جمله مالی، جسمی، جنسی و عاطفی می شود. حتما تا به حال با افرادی مواجه بودید که در رابطه هایی قرار دارند که طرف مقابل آن ها هم معتاد است و هم آن ها را مورد آزار جسمی قرار می دهد و هزاران آفت دیگر آن ها را تهدید می کند، اما این افراد هیچ تلاشی برای بیرون رفتن از این رابطه نمی کنند. این ها مصداق بارز افراد هم وابسته هستند.
افراد وابسته، ارزش خود را به وجود رابطه می دانند اما در هم وابسته ها ارزش رابطه به میزان نیاز مندی و قربانی شدن بستگی دارد. افراد وابسته خارج از رابطه هم برای خود هویتی دارند اما در هم وابسته ها خارج از رابطه هیچ هویتی وجود ندارد.
ویژگی های افراد هم وابسته چیست؟
این افراد تنها از فداکاری برای طرف مقابل خود لذت می برند و لا غیر. آن ها برای رهایی از رابطه ای که طرف مقابلشان دائما در حال صدمه زدن به آن ها می باشد، هیچ تلاشی نمی کنند. برای خوشحالی طرف مقابل رابطه هرکاری می کنند، بدون توجه به این که این کارها برای خودشان چه تبعات بدی خواهد داشت. در روابط عاطفی خود همواره از یک اضطراب درونی رنج می برند. برای رابطه با کسی تمام عقاید و ارزش های خود را زیر پا می گذارند. این ها تنها تعدادی از ویژگی های این افراد است که البته بیشترین وضوح را دارد.
چه عواملی در ایجاد بیماری وابستگی متقابل در افراد موثر است؟
با تحقیقاتی که روی افراد هم وابسته انجام گرفته است یک نقطه ی مشترک جلب توجه می کند. همه ی این افراد از والدینی خود شیفته برخوردار بوده اند. تمام نیاز های احساسی این افراد در زمان کودک برای والدین آن ها بی اهمیت بوده و هیچ کس پاسخ گوی نیاز های عاطفی آن ها نبوده است. والدین این افراد تنها چیزی را که اولویت زندگی قرار نداده اند فرزندان شان بوده است. در چنین شرایطی بروز بیماری وابستگی متقابل اصلا دور از انتظار نیست.

در ضمن این تحقیقات مشخص شد که درصد بالایی از این افراد در کودکی مورد سوء استفاده های جسمی، جنسی و عاطفی قرار گرفته اند. به همین ترتیب در ذهن آن ها طوری تداعی شده که گویی حق آن ها است که آماج حملات آفات زندگی باشند.
یکی دیگر از موضوعاتی که در تحقیق روی این افراد مورد توجه قرار گرفته است این است که عده ای از این افراد در خانواده هایی زندگی کرده اند که یک بیمار روحی یا جسمی وجود داشته است. آن ها در درون خود تصور می کنند که تنها برای مراقبت از دیگران به دنیا آمده اند.
کاملا مشخص است که افرادی با چنین ویژگی های شخصیتی هرگز نمی توانند زندگی موفقی داشته باشند. در ضمن افرادی که با آن ها وارد رابطه شوند نیز آینده ی مناسبی در انتظارشان نیست. بدین ترتیب شما با یادگیری این خصوصیات هم می توانید از رابطه با چنین افرادی دوری کنید و هم در صورتی که متوجه شدید، به این بیماری مبتلا هستید، برای درمان خود اقدام کرده و دوباره روی مسیر زندگی موفق حرکت کنید. هرگز پایانی برای زندگی وجود ندارد. با وجود تمام مشکلات حتی چنین مشکل بزرگی می توانید باز هم تلاش کرده و موفق باشید.