
مقدمه:
برای موفقیت در امتحان کاملا واضح است که باید در طول سال تحصیلی از روش های صحیح یادگیری استفاده کنیم و سر جلسه ی امتحان نیز استرس و اضطراب خود را کنترل کنیم تا نتیجه مورد نظر را دریافت کنیم. اما راهکار های مورد نیاز برای این کار را مجله ی موفقیت و سلامت آبی در اختیار شما قرار می دهد.
مراحل مطالعه برای موفقیت در امتحان
- مرحله ی پیش خوانی: در این مرحله بایستی کتاب و یا قسمتی از درس که مورد نظر است را پیش از آموزش معلم نگاهی اجمالی بیندازید. به عناوین نگاهی گذرا داشته و به اشکال و کلمات مهم دقت کنید. سعی کنید برای یاد گیری بهتر یک پیش زمینه برای خود ایجاد کنید.
- سوال کردن: بعد از ایجاد پیش زمینه برای خود، سعی کنید سوالاتی در زمینه ی مورد نظر برای خودتان طرح کنید و در زمان تدریس معلم به دنبال پاسخ آنها باشید.
- در این قسمت بعد از آموزش معلم باید به مطالعه دقیق و جز به جز مبحث مورد نظر بپردازید. باید کاملا تمام جزئیات را متوجه شده و بتوانید تمرینات مربوط به این قسمت را پاسخ گو باشید. از یادداشت برداری، علامت گذاری و خلاصه نویسی نیز می توانید کمک بگیرید.
- فکر کردن: زمان خواندن عمیق مطالب به تفکر درباره ی آن ها بپردازید و مطالب را به چالش بکشید.
- از حفظ گفتن: باید مطالب خوانده شده را بدون مراجعه به کتاب در ذهن خود به یاد آورید و هنگام مطالعه ی مسائلی مانند مسائل ریاضی که دارای راه حل هستند، مطالعه از روی آن ها کافی نیست. باید حتما خودتان یک دور هر مسئله را روی کاغذ حل کنید.
- مرحله ی مرور کردن: این کار را بعد از اتمام هر فصل از درس باید انجام دهید. که بهترین راه برای این کار حل تمرینات آخر فصل می باشد.
عوامل ایجاد کننده ی ترس و استرس امتحان
با توجه به دسترسی همه ی دانش آموزان به مطالب اینترنتی و مشاوره های مدارس، تقریبا همه ی آن ها با ترفندهای مطالعه آشنایی دارند. اما عاملی که مانند یک سد جلوی موفقیت در امتحان را گرفته است، استرس و ترس از امتحان است. عواملی که باعث ایجاد استرس می شوند عبارتند از: ترس از فراموش کردن مطالب خوانده شده، سخت گیر بودن آموزگاران، والدین سخت گیر و پر توقع، عدم اعتماد به نفس، نا مشخص بودن شیوه و میزان سختی امتحان و گاهی عدم آمادگی کافی برای امتحان.
راهکارهایی برای کاهش ترس و استرس امتحان
یکی از ارکان موفقیت در امتحان غلبه بر ترس و استرس است. برای این منظور بهتر است موارد زیر را رعایت کنید.
شما حتما باید برنامه ی منظمی برای خواب و استراحت خود داشته باشید. به هیچ وجه نباید میزان خواب خود را کمتر از 8 ساعت قرار داده و به مطالعه بپردازید.
تغذیه مناسبی داشته باشید. دقت کنید که مطالعه نیازی به کالری اضافی ندارد. از خوردن غذاهای پرکالری و چرب خودداری کنید. حتما از مواد غذایی مقوی و میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.
آمادگی برای امتحان را در طول سال تحصیلی به دست آورید. با برنامه ریزی مناسب باید دروس را مطالعه و به مرحله ی یادگیری برسانید. موکول کردن مطالعه به شب امتحان اصلا راهکار مناسبی نیست.
نکات مهمی که در کتاب و توسط معلمان مورد تاکید قرار می گیرند را بیشتر مطالعه کنید.
از استرس های متفرقه بپرهیزید. مثلا به فکر باخت تیم فوتبال مورد علاقه ی خود نباشید.
به اندازه ی کافی تلاش کنید و به خود انرژی مثبت دهید.
با نام و یاد خدا امتحان را شروع کنید.
راهکارهای موفقیت در کنکور
برای موفقیت در کنکور نیز تمام نکات ذکر شده برای موفقیت در امتحان باید مورد توجه قرار گیرد اما در سطح بالاتر و وسیع تر. همان طور که می دانید که کنکور در سر نوشت و آینده ی شما بسیار موثر است. تفاوت بزرگ کنکور با دیگر امتحانات در این نکته است که در سایر امتحانات شما قادر خواهید بود در جایگاهی مساوی با چند نفر دیگر قرار بگیرید. مثلا شما و چند نفر دیگر از هم کلاسی هایتان می توانید در امتحان ریاضی نمره ی 19 بگیرید. اما در کنکور به محض گرفتن جایگاه شماره ی یک توسط یک نفر، نفر بعدی قادر به رسیدن به جایگاه شماره ی یک نخواهد بود. پس همیشه در گوشه ی ذهن خود در نظر داشته باشید که باید بیش از دیگران تلاش کنید. اما با اصول درست.
نکته ی دیگری که کنکور را از سایر امتحانات متمایز می کند، اهمیت جواب آخر و صحیح است. شما در کنکور فقط و فقط باید پاسخ آخر را درست وارد کنید و به روش حل شما هیچ امتیازی تعلق نمی گیرد، به همین دلیل باید دقت خود را بالا ببرید.
نکته ی مهم دیگری که باید در نظر بگیرید این است که کنکور پایان زندگی و تنها راه موفقیت نیست.