
سرامیک می باشد که از آن به عنوان جایگزین مفصل طبیعی لگن که بنا به دلایل مختلفی دچار تخریب شده است ،استفاده می گردد. ما در متن تلاش داریم تا شما عزیزان را با انواع مفاصل مصنوعی لگن و ران مانند مفاصل سیمانی و غیر سیمانی آشنا سازیم و اجزاء تشکیل دهنده ی یک مفصل مصونوعی لگن را به شما شرح دهیم.
شما بعد از مطالعه این مقاله یاد خواهید گرفت که قسمت های مختلف یک مفصل مصنوعی لگن هر یک دارای چه جنسی هستند و همین طور خواهید فهمید که این مفصل مصنوعی به چه نحوی در لگن قرار داده می شود. به مفصل ران یا لگن ، یک مفصل گوی و کاسه ای گفته می شود به این خاطر که سر استخوان ران مانند یک گوی یا کره می باشد که در درون یک کاسه به نام استابولوم قرار گرفته و مفصل ران یا لگن را تشکیل داده است.
مفصل مصنوعی ران
در واقع مفصل مصنوعی ران را هم از روی همین ساختمان درست کرده اند و از دو قسمت اصلی یعنی همان گوی و کاسه متشکل می باشد.
در حال حاضر انواع زیادی و متنوعی از مفاصل مصنوعی وجود دارند و پزشک ارتوپد بر طبق عوامل گوناگونی مانند سن بیمار ،کیفیت استخوان ها ،سطح فعالیت بیمار و سایر عومال از میان ان ها مناسبترین نوع را برای بیمار خود برمیگزیند.
به عمل جراحی تعویض مفصل لگن که در طی ان یک مفصل مصنوعی در ناحیه لگن جایگزین مفصل طبیعی بیمار می شود ، آرتروپلاستی لگن گفته می شود. استفاده از مفاصل مصنوعی سبب می شود که درد ناشی از تخریب مفصل از بین رفته و می تواند توانایی بیمار را در انجام فعالیت های بدنی به اندازه ی زیادی بهبود بخشد.
استفاده از مفاصل مصنوعی در لگن افراد می تواند تا اندازه ی زیادی دامنه ی حرکتی مفصل ران را بهبود بخشیده و کوتاهی اندام را تا اندازه ی زیادی جبران نماید.اما باید توجه شود که از مفاصل مصنوعی ران درچه مواردی استفاده می شود.
از مفاصل مصنوعی لگن در چه مواردی استفاده می شود؟
باید بگوییم که حدودا به هر دلیلی که مفصل ران بیمار تخریب شده باشد می توان آن را با یک مفصل مصنوعی لگن عوض نمود .مفصل مصنوعی ران به دلایل گوناگونی امکان دارد که تخریب شود که ما در زیر شایع ترین این دلایل را ذکر کرده ایم:
- آرتروز و ساییدگی مفصل
- وجود عفونت در مفصل ران
- تغییر شکل های مادرزاید مفصل ران در قسمت لگن مثل دیسپلازی استابولوم
- بد جوش خوردن شکستگی استابولوم
- نکروز یا سیاه شدن سر استخوان ران
انواع مفصل مصنوعی لگن
درست است که در حال حاضر انواع بسیار زیاد و متنوعی از مفاصل مصنوعی لگن در دست رس هستند اما می توان آن ها را در دو دسته کلی طبقه بندی نمود که این دو دست عبارت می باشند از مفاصل سیمانی و مفاصل غیر سیمانی.که ما در زیر آن ها را توضیح خواهید داد:
توضیح مفصل مصنوعی سیمانی:
لازم به ذکر است که در این نوع از مفاصل مصنوعی لگن ،جنس کاسه از پلی اتیلن و دسته فلزی از طریق سیمان استخوانی به استخوان وصل می گردد. در اینجا باید توضیح دهیم که منظور از سیمان استخوانی که به اختصار به آن سیمان هم گفته می شود ،چسبی ویژه از جنس پلی اکریلات می باشد که پزشک ارتوپد با استفاده از آن قسمت های گوناگون مفصل مصنوعی لکن را به استخوان بیمار وصل می نماید.
پزشک جراح در زمان عمل کردن ،با مخلوط نمودن یک پودر و یک مایع مخصوص سیمان را تهیه می نماید نخست این مخلوط خمیری می باشد اما در عرض چند دقیقه سفت و محکم می گردد قرار دادن سمان استخوانی د میان استخوان ها سبب می شود که استخوان ها به صورت محکم به هم متصل شوند.
از یک سو سیمان در خلل و فرج ریز استخوان نفوذ می کند از سوی دیگر به فلز می چسبد و بدین ترتیب اتصال محکمی را در این استخوان ها به وجود می آورد.
مفصل مصنوعی غیر سیمانی:
گفتنی است که در این گروه از مفاصل نیز ؛کاسه پلی اتیلنی در داخل یک کاسه فلزی قرار گرفته و این کاسه فلزی به صورت مستقیم و بدون استفاده از سیمان به استخوان لگن وصل می شود.
در مفاصل مصنوعی که بدون سیمان می باشند ،سطح فلز را با تکنیک های فلز کاری متخلخل و دارای سوراخ و حفرات ریز می نمایند .لازم به ذکر است که این سوراخ ها بسیار ریز و در اندازه ی هزارم میلیمتر می باشند.
هنگامی که فلزی با این ویژگی در کنار استخوان قرار داده می شود سلول های استخوان کم کم درون این خلل و فرج رشد نموده و در نتیجه اتصال محکمی میان استخوان و فلز به وجود می اید .به مفاصل مصنوعی لگن که از این روش بهره می برند ، مفاصل مصنوعی بدون سیمان Cementless artificial joint گفته می شود.
باید اشاره نماییم که در حال حاضر مفاصل مصنوعی بدون سیمان ،بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند ولی در یک سری از موارد هم بهتر می باشد که از مفاصل مصنوعی سیمانی استفاده شود.
در مفاصل مصنوعی بدون سیمان احتمال دارد اتصال کاسه فلزی به درون حفره استابولوم با کمک چند پیچ محکم گردد و یا امکان دارد اتصال به استخوان بدون نیاز به پیچ باشد.در مواردی که از پیچ مورد استفاده قرار نمی گیرد کاسه فلزی به گونه ای فیت استخوان بیمار می باشد که بدون نیاز به پیج در درون آن سفت می گردد و سپس با رشد استخوان در درون خلل و فر ریزی که بر روی آن قرار دارد استخوان محکم می شود.