
راز موفقیت در مصاحبه ی شغلی
یک راز مهم در این ماجرا نهفته است. این که مصاحبه شغلی یک مهارت است و مثل هر مهارت دیگری باید روش های موفقیت در آن را پیدا کرد و به درستی انجامش داد. شاید تصور عمومی این باشد که در مصاحبه های شغلی ملاک عملکرد شغلی می باشد. اما در واقع این طور نیست. مجله ی موفقیت و سلامت آبی شما را در دستیابی به این مهارت یاری می دهد.
آمادگی های قبل از مصاحبه
قبل از هر مصاحبه ی شغلی از تکنیک «بنویس، تمرین کن، ضبط کن» استفاده کنید. یک سری از سوالات هستند که اغلب از مصاحبه شوندگان پرسیده می شود و پاسخگویی صحیح به آن ها خود نیمی از راه است. سوالاتی مانند: «تا به حال کجا ها کار کردی؟ یکم درباره ی خودت بگو لطفا؟ نقاط ضعف و قوت خودت رو بگو؟
تا حالا پیش اومده که ی چالش رو مدیریت کنی؟ مدیریتی تیمی رو به عهده داشتی؟ در پروژه ای شکست خوردی؟ چی باعث شده به کار در مجموعه ی ما علاقه مند بشی؟»
پس بهتر است، قبل از رفتن به مصاحبه به پاسخ این سوالات فکر کنید و کاملا برای پاسخ دادن به آن ها آماده باشید. پاسخ های شما باید مختصر و مفید بوده و در حد دو تا سه دقیقه باشد. با این که سریع پاسخ دادن به این سوالات به شما امتیازی نمی دهد اما تاخیر و تعلل در پاسخگویی تقریبا موجب رد شدن شما خواهد شد. خودتان را به بهترین شکل ممکن توصیف کنید.
تصور کنید که یک فیلم سینمایی خوب را در دو دقیقه خلاصه می کنید.
برای تمرین کردن، دقیقا لباس های مورد نظر که برای روز مصاحبه قصد پوشیدن آن ها را دارید، بر تن کنید و در حین پاسخ گویی به سوالات از خود فیلم بگیرید. شاید در نگاه اول بسیار احمقانه و عجیب به نظر آید اما این کار، کمک شایانی به شما می کند تا با دیدن فیلم خود، ایراداتتان را بررسی کرده و میزان روان صحبت کردن خود را بسنجید و در کل خودتان را از بیرون نگاه کنید. اگر امکان پذیر است از افراد خانواده یا دوستان بخواهید به عنوان مصاحبه کننده روبروی شما نشسته و نحوه ی عملکرد شما را زیر نظر بگیرند و نظر دهند. از انتقاد از خودتان نترسید. خود را خیلی واقع بینانه نقد کنید.
طی مصاحبه چگونه عمل کنیم؟
هدف شما به دست آوردن شغل است. هنگام مصاحبه اصلا به این که به اندازه ی کافی مناسب نیستید فکر نکنید. فقط روی خوب نشان دادن خود تمرکز کنید. همزمان به هر جای دیگر که برایتان مناسب است روزمه ارسال کنید. این کار باعث می شود تا انتخاب های بیشتری داشته باشید و کارفرمایان نیز با دانستن این موضوع سریع تر و با شرایط مالی بهتری به استخدام شما فکر می کنند.
کاملا روی رفتارهای خود تمرکز کنید. در طول مصاحبه ی شغلی و در تمام لحظات، مصاحبه کنندگان در حال مقایسه ی شما با دیگر مصاحبه شوندگان هستند. پس لزوما به رفتار و ویژگی های خود دقت کنید. به این نکته نیز توجه کنید که خیلی اوقات هدف مصاحبه کننده از پرسیدن سوالات تخصصی گرفتن جواب درست نیست. بلکه به دنبال واکنش شما و نحوه ی مدیریت شما هنگام مواجهه با سوال است. پس هنگام ندانستن جواب پرسش ها اصلا خود را نبازید. بلکه شرایط را مدیریت کنید و خیلی راحت اگر راه حلی دارید بیان کنید و اگر نه، می توانید ابراز کنید که جواب را نمی دانید و نیاز به تحقیق دارید.
در اینجا به بیان یک خاطره در مصاحبه ی دکترای ریاضیات دانشگاه تهران می پردازیم. سال ها پیش تعدادی از شرکت کنندگان کنکور دکترای ریاضیات برای مصاحبه به دانشگاه تهران مراجعه می کنند.
اغلب افراد فارغ التحصیل همین دانشگاه بوده و یکی از افراد در دانشگاه کرمان مدرک کارشناسی ارشد خود را گرفته بوده است. دانشجوی مذکور برای مصاحبه به اتاق دعوت می شود. اساتید از او سوالی درباره ی یک مسئله ی بسیار پیچیده در ریاضیات می پرسند. پیچیدگی در حدی است که تنها چند نفر در سطح جهانی قادر به درک حل آن می باشند.
دانشجو با شنیدن سوال بسیار ناراحت شده و اظهار ندانستن می کند. او نمی تواند شرایط را کنترل کند. اما نفر بعد که وارد اتاق مصاحبه می شود با شنیدن همان سوال، خود را کنترل کرده و به اساتید می گوید: «این مسئله بسیار پیچیده است. تا حدی که خود شما اساتید نیز از آن اطلاع کافی ندارید.»
قضاوت با خود شما که کدام دانشجو پذیرفته شده است.
نکته ی آخر، حتما بعد از اتمام مصاحبه ی شغلی، از مصاحبه کنندگان تشکر کرده و خداحافظی نمایید. مثلا بگویید: «از وقتی که برای من گذاشتید متشکرم». این کار نشانگر ادب و رفتار اجتماعی شما است.