
کودکان نیز مانند بزرگسالان حالت های مختلفی دارند برخی مواقع شاد و سرحال هستند و گاهی خشمگین و عصبانی و این حالت ها در کودکان بسیار عادی می باشند و مهم ترین نکته ای که باید والدین و پرستار کودک به آن توجه کند نوع برخورد با رفتار های کودک می باشد.
یکی از حالت هایی که در بیشتر کودکان دیده می شود پرخاشگری می باشد که کاهش و یا افزایش آن به نوع عکس العمل والدین و پرستار بستگی دارد اگر با کودک پرخاشگر رفتار صحیح و مناسبی داشته باشید عصبانیت کودک کاهش پیدا می کند و رفتار های خود را تصحیح می کند ولی در صورت مشاهده عکس العمل نامناسب رفتار کودک بدتر می شود و عصبانیت او تشدید می شود. بهتر است بدانید رفتار ها و عکس العمل های شما در مقابل پرخاشگری کودک تأثیر زیادی در اخلاق و رفتار او در آینده خواهد داشت.
نحوه مراقبت از کودک پرخاشگر و لجباز
زمانی که کودک با کوچک ترین مشکلی برخورد می کند امید خود را به طور کامل از دست می دهد و زندگی خود را پایان یافته فرض می کند زیرا مغز کودکان در کودکی رشد چندانی ندارد و نمی تواند مسائل را تحلیل کند و کنترلی بر احساسات خود ندارد به همین دلیل وقتی با مشکلی رو به رو می شود زود کنترل خود را از دست می دهد و شدیدا عصبانی می شود و در مقابل بیشتر رفتار های اطرافیان پرخاشگری می کند.
در این صورت والدین و یا پرستار کودک باید مناسب ترین رفتار را داشته باشند و به کودک در مدیریت احساسات و کنترل آن ها کمک کند برای این راهنمایی ها باید آموزش هایی ببینند که ما در این قسمت می خواهیم به برخی از آن ها اشاره کنیم که با عمل به این موارد می توانند راهنمایی زیادی به کودک کنند.
برای کمک به کودک پرخاشگر و لجباز باید از خودتان شروع کنید
اگر شما جزو آن دسته از والدینی هستید که خشم خود را بر سر کودکشان خالی می کنند پس دیر یا زود باید منتظر مدل سازی کودک از رفتار خودتان باشید. ممکن است گاهی کنترل خشم و جلوگیری از داد و فریاد بر سرکودکان غیرممکن به نظر برسد اما اگر شما قادر به کنترل خشم خود نباشید نمی توانید از کودکتان توقع این کار را داشته باشید.
کودکان راه مدیریت احساس و کنترل خشم را از طریق الگو برداری کردن از والدین می آموزند. حضور آرامبخش شما باعث احساس امنیت در کودک می گردد که این امر به نوبه خود سبب افزایش رشد و نمو مغز و گسترش توانایی کودک در مدیریت و کنترل احساسات منفی است. از منظری دیگر عصبانیت و خشم شما تنها اوضاع را بحرانی تر نموده و هیچ کمکی برای بهبود شرایط نخواهد نمود.
باید به کودک اجازه دهید که احساسات خود را بروز دهد.
زمانی که کودک نمی تواند احساسات و حالت های خود را نشان دهد از طرف اطرافیان خود نیز درک نمی شود که در این صورت احساسات خود را از طریق پرخاشگری و عصبانیت بروز می دهد در این مواقع پرستار کودک باید به تمام حرف های او به خوبی گوش دهد بهتر است بدانید این گوش دادن به معنای تائید حرف های او نیست بلکه از این طریق کودک فقط آرام می شود و باعث می شود رفتار های خود را اصلاح کند و عصبانیت او فروکش کند.
شما می توانید با گفتن جمله هایی کودک را به طور کامل آرام کنید برخی از این جمله ها در ادامه اشاره می کنیم که شنیدن این حرف ها از زبان شما باعث بهبود ارتباط شما نیز می شود.
«چی تو رو اینقدر ناراحتت کرده که این حرف هارو میزنی بیا باهم صحبت کنیم و دلیل ناراحتی خود را بهم بگو تا باهم حلش کنیم.»
«پسر یا دختر خوشگل من چه موضوعی تو را اینقدر عصبانی کرده است… من دارم ناراحتیتو می بینم».
پرستار کودک یا والدین چه مهارت هایی را باید برای کنترل خشم به کودک بیاموزند؟
بهتر است بدانید کودکان نیز همانند بزرگ سالان دچار حالت های مختلفی مانند خشم می شوند که باید مهارت کنترل همه آن ها به کودکان آموخته شود. بهترین راه برای کنترل خشم کودک تهیه لیستی از روش های مختلف برای مدیریت احساسات و انجام تمرین های مختلف می باشد. در ادامه به مراحل کنترل خشم اشاره می کنیم.
- “من فکر میکنم که داری عصبانی میشوی و باید به لیست عصبانیت مراجعه کنیم و ببینم که الان باید چکاری انجام دهیم ؟”
- به او آموزش دهید که از دکمه تخیلی” توقف عصبانیت ” خود استفاده کند و با یک دم عمیق از دهان و شمردن تا عدد چهار و پس ازآن یک بازدم عمیق از بینی و شمردن تا عدد هشت بر خشم خود غلبه نماید.
- دو عدد توپ کوچک با انعطاف پذیری زیاد تهیه نمایید که در اثر فشار دستان کودک فشرده شوند و دوباره به حالت اولیه برگردند. استفاده از این توپها در زمان عصبانیت باعث تخلیه احساسات منفی کودک می شود.
- آهنگ مورد علاقه کودک را پخش نمایید و او را ترغیب به انجام رقص های پر جنب و جوش و حرکات موزون نمایید تا به تخلیه خشم او کمک نمایید. به او بگویید در قسمت های خاصی از آهنگ دستانش را به هم زده و کلمه مثبتی (مانند مامان) را به زبان آورد.
- “می توانید از کودک بخواهید که علت خشم خود را بنویسد یا نقاشی کند و بعد با کمک او کاغذ را به قطعات خیلی کوچکی پاره نمایید. با این کار خشم کودک به صورت قابل توجهی کاهش خواهد یافت”.
در هنگام خشم کودک باید برای رفتار های او محدودیت هایی قائل شوید.
مراقبت از کودک پرخاشگر بهتر است بدانید که زمانی که می گوییم کودک باید همیشه احساسات خود را آزادانه بیان کند به معنای این نیست که می تواند هرگونه رفتاری مانند کتک زدن دیگران و … داشته باشد و والدین یا پرستار کودک حتماً باید مانع انجام چنین رفتار هایی شود برای مثال می تواند از این جمله استفاده کند: میدونم که موضوعی تو را اذیت میکنه و خیلی ناراحتی ولی حق نداری منو کتک بزنی و یا به کسی و وسیله ای آسیب برسونی.
انجام رفتار هایی مانند کتک زدن افراد و یا پرتاب و شکستن اشیا در منزل علاوه بر این که باعث ناراحتی و عصبانیت شدید کودک می شود می تواند باعث بروز آسیب های جسمانی و حتی روحی شود. باید توجه کنید که هیچ گاه کودک عصبانی و خشمگین را تنها نگذارید زیرا تنهایی به عصبانیت او دامن می زند و حتی می تواند باعث بروز آسیب های جدی شود همچنین زمانی که والدین یا پرستار با کودک صحبت می کنند و یا به حرف های او گوش می دهند باعث آرام شدن او و کاهش عصبانیت او می شود.
شما می توانید برای مراقبت از کودک پرخاشگر از متخصص کمک بگیرید.
برخی از والدین و پرستار کودک ممکن است در مقابل عصبانیت و پرخاشگری های کودک عکس العمل نامناسبی داشته باشد و این رفتار او باعث افزایش عصبانیت او شود که در این صورت برای جلوگیری از افزایش خشم کودک والدین می توانند از یک متخصص کمک بگیرند. متخصص می تواند با ارائه روش های اصولی و درست باعث فروکش شدن خشم کودک شود و آرامش و شادی را در او افزایش دهد.