ارتوپدی

مراحل گذاشتن مفصل لگن مصنوعی

قرار دادن مفصل مصنوعی ران در ناحیه لگن دارای چه مراحلی می باشد؟

جهت قرار دادن یک مفصل مصنوعی ران نخست پوست روی مفصل را و عضلات زیر آن را می شکافند و به کنار می زنند تا مفصل ران مشخص گردد . با باز نمودن کپسول مفصلی استخوان سر ران و استابولوم ظاهر می شود.

سر استخوان ران که ساییده شده و دچار آسیب شده است و قسمتی از گردن استخوان ران از بقیه استخوان جدا شده و از بدن خارج می گردد .بعد ران را کنار زده تا حفره استابولوم کاملا نمایان گردد.

باقیمانده غضروف مفصلی که دچار تخریب شده و سطح داخلی حفره استابولوم را پوشانده است با وسایل ویژه ای تراشیده و خارج شده و بعد کاسه پلاستیکی ،در داخل حفره استابولوم کارگذاری می گردد.

بعد باقیمانده استخوان ران جهت کارگذاری استم مهیا می شود . به این شکل که با وسایل مخصوصی کانال مدولر ران گشادتر شده تا شکل دسته یا استم را به خود بگیرد و بعد این استم یا دسته در درون این کانال مدولری مهیا شده قرار داده می شود.

مفصل لگن مصنوعی

در پایان ،سر مفصل مصنوعی را در داخل کاسه پلاستیکی قرار می دهند تا مفصل مصنوعی مهیای کار گردد.

همان طور که در بالا نیز اشاره داشتیم بر اساس اینکه اتصال سر و کاسه مصنوعی با استخوان بدن به چه صورتی انجام می گیرد مفاصل مصنوعی را به دو گروه سیمانی و غیر سیمانی طبقه بندی می کنند.

از چسب مخصوصی به نام سیمان ارتوپدی ،در نوع سیمانی جهت اتصال دسته یا استم به داخل کانال مدولر و جهت اتصال کاسه پلاستیکی به استخوان لگن استفاده می گردد.

و در مفاصل مصنوعی غیر سیمانی یا بدون سیمان ،سطح رویی دسته یا استم را با استفاده از تکینک های خاص فلز کاری به شکلی در می آورند که دارای برجستگی و فرورفتگی ها و خلل و فرج بسیار ریز (در حد زیر مقیاس میلیمتر ) می باشد.

این دسته به شکل مستقیم و بدون واسطه توسط جراح ارتوپد به داخل کانال مدولری وارد می شود.در طول چند ماه پس از جراحی ،استخوان ران که با فلز تماس دارد به درون این خلل و فرج رشد نموده و به این صورت به فلز متصل می گردد.

باید گفت که این اتفاق در مورد کاسه هم می افتد .به این شکل که کاسه پلی اتیلنی در درون کاسه فلزی دیگری جای داده می شود و سطح خارجی این کاسه فلزی به همات ترتیب که در مورد استفم ذکر شد ،به استخوان لگن وصل می گردد.

عوض نمودن قسمتی از مفصل لگن:

در برخی موارد پزشک بعد از بررسی متوجه می شود که تنها یک طرف مفصل دچار تخریب شده و آسیب دیده است که اغلب سر استخوان ران می باشد.در این مورد جراح ارتوپد امان دارد تصمیم بگیرد تا تنها سر استخوان ران را عوض کرده و قسمت استابولوم را دست نخورده باقی بگذارد.
این نوع جراحی اغلب در افراد مسن و در شکستگی های گردن استخوان ران انجام می شود.

این مطلب را از دست ندهید
زنگ خطر تاثیر چاقی و درد پاها

عوض کردن سطح مفصل لگن:

در واقع این روش ،یک روش تازه از تعویض مفصل می باشد که در آن ،قسمت مربوط به تعویض کاسه ،مثل روش های معمول می باشد اما در قسمت ران ،سر و گردن ران خارج نمی شوند بلکه قسمتی از سطح رویی سر استخوان ران تراشیده شده و بعد یک کلاهک فلزی روی آن قرارداده می شود.

در حقیقت سطح رویی سر استخوان ران عوض می شود.این روش را اغلب برای افراد جوانی که نیازمند تعویض مفصل ران می باشند ،مورد استفاده قرار می دهند.باید اشاره نماییم که این روش هنوز در مراحل ابتدایی می باشد و نتایج طولانی مدت آن تجربه نشده است.

باید بگوییم که همانند هر وسیلهی دیگری ،گذشت زمان سبب فرسودگی مفصل مصنوعی می گردد .در صورتی که شدت این فرسودگی زیاد باشد در آن شرایط باید مفصل ران فرد را بای مفصل دیگری عوض نمود.
لازم به ذکر است که مفاصل مصنوعی که امروزه از آن ها استفاده می شود در 80% موارد بیشتر از 20 سال دوام دارند ولی این مدت و درصد در افراد گوناگون متفاوت می باشد.

عمر مفاصل مصنوعی لگن چقدر می باشد؟

لازم به ذکر است که این نوع عمل جراحی سبب می شود که درد بیمار برطرف شود و فرد به زندگی فعال قبلی خود بازگردد .ولی با همه این حرف ها مفصل مصنوعی لگن هم مثل مفصل طبیعی بدن ما انسان ها امکان دارد که کم کم ساییده شده و با گذشت زمان به تدریج فرسوده شود.

مفصل لگن مصنوعی

احتمال این وجود دارد که کاسه پلاستیکی پلی اتیلنی کم کم ساییده شده و یا امکان دارد به تدریج دسته فلزی و یا کاسه فلزی در درون استخوان ران و لگن لق گردند و یا احتمال دارد کم کم استخوان پیرامون مفصل مصنوعی با افزایش سن فرد ،دچار فرسودگی شده و خرده شود.

جراح ارتوپد در این شرایط مفصل مصنوعی لگن را از بدن بیمار خارج نموده و یک مفصل مصنوعی جدید را جایگزین آن می کند.

باید بگوییم که مفصل مصنوعی در اغلب موارد حدود 25-20 سال دوام دارند و عمر می کنند .ولی این احتمال نیز وجود دارد که در تعدادی از این افراد عمر این مفاصل بیشتر از این مدت باشد و یا اینکه برعکس و طول عمر آن ها کمتر از مدت ذکر شده باشد.

یک نکته ی مهمی که در مورد طول عمر مفاصل مصنوعی وجود دارد این می باشد که اگر این مفاصل به وسیله ی یک پزشک مجرب و متبحر کارگذاری گردند طول عمر بیشتری خواهند داشت.

نکته ی دیگر هم در مورد طول عمر این مفاصل این می باشد که از انجایی که بیماران جوان زندگی فعال و پر تحرک تری دارند ،بنابراین به دلیل فشارهای زیادی که به مفاصل وارد می شود لذا طول عمر مفاصل مصنوعی در این افراد کمتر می باشد.ولی خوشبختانه روز به روز با پیشرفت علم و تکنولوژی مفاصل مصنوعی بهتری وارد بازار می شوند که دارای طول عمر بیشتر و دوام بالاتری می باشند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا