
درباره ی کال جوش چه میدانید؟
پیش از آن که به دستور پخت کالجوش بپردازیم، می خواهیم اطلاعاتی را درباره ی این غذا در اختیار شما قرار دهیم. از مهم ترین ویژگیهای کال جوش زمان آماده سازی آن می باشد. این غذا جزء غذاهایی است که بسیار سریع آماده شده و می تواند در مدت زمان کوتاهی آن را درست کرد و مورد استفاده قرار داد. ماده ی اصلی تشکیل دهنده ی این غذا کشک می باشد. کشک از جمله ابداعات ایرانیان بوده و از مشتقات شیر است. عشایر و ایلات ایرانی که از گذشته به دامپروری می پرداختند، شیر را برای آن که ماندگاری طولانی تری داشته باشد به صورت کشک درآورده و مورد مصرف قرار می دادند. این ماده ی لبنی سرشار از کلسیم بوده و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است.
در این غذا نیز چون از آن در کنار گردو و در بعضی موارد گوشت استفاده می کنند، به غنی شدن آن از مواد معدنی چون منیزیم و فسفر و پروتئین گوشت قرمز کمک کرده و به ارزش غذایی آن می افزایند. به همین دلیل آن را میتوان به عنوان غذایی کامل در وعده ی اصلی مصرف کرد و از مزایای آن بهره مند شد. این غذا در نقاط مختلف ایران با نام های متفاوتی از جمله کل جوش، دوغ گرمه، کالا جوش، کال جوش، قروتی و کشک جوش استفاده می شود. خاستگاه اصلی آن استان اصفهان بوده و ما در اینجا به رایج ترین دستور پخت کالجوش میپردازیم. بدین منظور با مجله آشپزی آبی در زمینه ی آشپزی همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه ی کالجوش
کشک مایع غلیظ: یک لیوان
مغز گردو: ۲۰۰ گرم
نعنا خشک: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز متوسط: ۲ عدد
زردچوبه، نمک و فلفل: به مقدار لازم
روغن: به مقدار لازم
دستور پخت کالجوش، غذای سنتی و مقوی
در دستور پخت کالجوش ابتدا به آمادهسازی پیازداغ میپردازیم. بدین منظور در ظرفی مقداری روغن سرخ کردنی ریخته و بعد از آن که کاملاً داغ شد، پیازهای نگینی شده را در آن سرخ کرده و زردچوبه را اضافه می کنیم. زردچوبه را نیز کمی تفت داده تا خامی آن گرفته شود. سپس کشک را با نصف لیوان آب رقیق کرده و به مخلوط پیاز داغ و زردچوبه اضافه می کنیم.
سپس شعله را زیاد کرده تا آب آن به جوش آید و کمی که جوشی گردوی خرد شده یا در صورت تمایل گردوی آسیاب ای را به آن اضافه کرده و سپس نعنا خشک را درون ظرفی جداگانه چند ثانیه همراه با روغن تفت می دهیم و سپس به این غذا اضافه می کنیم.
نمک و فلفل را نیز اضافه کرده و اجازه میدهیم چند دقیقه بجوشد. در این زمان کالجوش شما آماده ی سرو می باشد. بدین منظور آن را در کاسهای کشیده و همراه با نان سنگک خرد شده تیلیت کنید و میل نمایید.
در صورتی که مایلید تا از گوشت قلقلی نیز در این غذا استفاده کنید، ابتدا یک پیاز را رنده کرده و همراه با نمک و فلفل و زردچوبه به گوشت چرخکرده اضافه کنید. سپس ورز دهید تا مخلوط یکنواختی به دست آید. آن ها را به صورت توپ هایی در آورده و درون ظرفی با کمی روغن سرخ کنید. سپس یک پیمانه آب به آن اضافه کرده و اجازه دهید تا حدود یک ساعت بجوشد.
سپس کالجوش را به همان ترتیبی که گفته شد آماده کنید و گوشت ها را به آن اضافه کنید و اجازه دهید حدود نیم ساعت با هم بجوشند و سپس مصرف نمایید.
در کنار این غذا از پیاز خام و سبزی خوردن نیز استفاده می کنند. این غذا در صورتی که زمان کمی در اختیار دارید و می خواهید تا از غذایی خوشمزه و مقوی استفاده کنید، انتخاب مناسبی می باشد.