دستور پخت کالجوش، غذای اصیل و مقوی

0 114

درباره ی کال جوش چه می‌دانید؟

پیش از آن که به دستور پخت کالجوش بپردازیم، می خواهیم اطلاعاتی را درباره ی این غذا در اختیار شما قرار دهیم. از مهم ترین ویژگی‌های کال جوش زمان آماده سازی آن می باشد. این غذا جزء غذاهایی است که بسیار سریع آماده شده و می تواند در مدت زمان کوتاهی آن را درست کرد و مورد استفاده قرار داد. ماده ی اصلی تشکیل دهنده ی این غذا کشک می باشد. کشک از جمله ابداعات ایرانیان بوده و از مشتقات شیر است. عشایر و ایلات ایرانی که از گذشته به دامپروری می پرداختند، شیر را برای آن که ماندگاری طولانی تری داشته باشد به صورت کشک درآورده و مورد مصرف قرار می دادند. این ماده ی لبنی سرشار از کلسیم بوده و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است.

دستور پخت کالجوش

در این غذا نیز چون از آن در کنار گردو و در بعضی موارد گوشت استفاده می کنند، به غنی شدن آن از مواد معدنی چون منیزیم و فسفر و پروتئین گوشت قرمز کمک کرده و به ارزش غذایی آن می افزایند. به همین دلیل آن را می‌توان به عنوان غذایی کامل در وعده ی اصلی مصرف کرد و از مزایای آن بهره مند شد. این غذا در نقاط مختلف ایران با نام های متفاوتی از جمله کل جوش، دوغ گرمه، کالا جوش، کال جوش، قروتی و کشک جوش استفاده می شود. خاستگاه اصلی آن استان اصفهان بوده و ما در اینجا به رایج ترین دستور پخت کالجوش می‌پردازیم. بدین منظور با مجله آشپزی آبی در زمینه ی آشپزی همراه باشید.

مواد لازم برای تهیه ی کالجوش

کشک مایع غلیظ: یک لیوان

مغز گردو: ۲۰۰ گرم

نعنا خشک: ۲ قاشق غذاخوری

پیاز متوسط: ۲ عدد

زردچوبه، نمک و فلفل: به مقدار لازم

روغن: به مقدار لازم

دستور پخت کالجوش، غذای سنتی و مقوی

در دستور پخت کالجوش ابتدا به آماده‌سازی پیازداغ می‌پردازیم. بدین منظور در ظرفی مقداری روغن سرخ کردنی ریخته و بعد از آن که کاملاً داغ شد، پیازهای نگینی شده را در آن سرخ کرده و زردچوبه را اضافه می کنیم. زردچوبه را نیز کمی تفت داده تا خامی آن گرفته شود. سپس کشک را با نصف لیوان آب رقیق کرده و به مخلوط پیاز داغ و زردچوبه اضافه می کنیم.

سپس شعله را زیاد کرده تا آب آن به جوش آید و کمی که جوشی گردوی خرد شده یا در صورت تمایل گردوی آسیاب ای را به آن اضافه کرده و سپس نعنا خشک را درون ظرفی جداگانه چند ثانیه همراه با روغن تفت می دهیم و سپس به این غذا اضافه می کنیم.

دستور پخت کالجوش

نمک و فلفل را نیز اضافه کرده و اجازه می‌دهیم چند دقیقه بجوشد. در این زمان کالجوش شما آماده ی سرو می باشد. بدین منظور آن را در کاسه‌ای کشیده و همراه با نان سنگک خرد شده تیلیت کنید و میل نمایید.

این مطلب را از دست ندهید
بیوگرافی صابر ابر، بازیگر موفق سینما

در صورتی که مایلید تا از گوشت قلقلی نیز در این غذا استفاده کنید، ابتدا یک پیاز را رنده کرده و همراه با نمک و فلفل و زردچوبه به گوشت چرخ‌کرده اضافه کنید. سپس ورز دهید تا مخلوط یکنواختی به دست آید. آن ها را به صورت توپ هایی در آورده و درون ظرفی با کمی روغن سرخ کنید. سپس یک پیمانه آب به آن اضافه کرده و اجازه دهید تا حدود یک ساعت بجوشد.

سپس کالجوش را به همان ترتیبی که گفته شد آماده کنید و  گوشت ها را به آن اضافه کنید و اجازه دهید حدود نیم ساعت با هم بجوشند و سپس مصرف نمایید.

در کنار این غذا از پیاز خام و سبزی خوردن نیز استفاده می کنند. این غذا در صورتی که زمان کمی در اختیار دارید و می خواهید تا از غذایی خوشمزه و مقوی استفاده کنید، انتخاب مناسبی می باشد.