
درمان خشکی پوست سالمندان , دلایل ایجاد خشکی پوست سالمند چیست ؟ : برخی از افراد زمانی که پا به سن می گذارند و سالمند می شوند ممکن است دچار خشکی پوست و مشکلات شایع آن شوند .این خشکی پوست می تواند ناشی از کم شدن آب در لایه های زیرین پوست و کاهش ظرفیت پوست برای حفظ آب درپوست باشد. خشکی پوست در سالمندان سبب ترک خوردگی، خارش محل و خونریزی خواهد شد .
فرد سالمند نیازمند مراقبت بیشتری از پوست خود است . زمانی که فردی وارد دوران سالمندی می شود بدلیل نازکتر شدن پوست و از بین رفتن چربی در سطح پوست ،به مانند گذشته پوست بدن صاف نخواهد بود و ممکن است دچار آسیب و خشکی گردد . در این افراد بدلیل نازکتر شدن پوست ،رگ ها و استخوان ها راحت تر دیده می شوندو بهبود زخم های ایجاد شده طولانی تر خواهد بود .
در این مقاله می خواهیم علت های ایجاد خشکی پوست در سالمندان و راهکارهای مقابله با آن را برای شما توضیح دهیم :
علائم خشکی پوست در سالمندان چگونه است؟
زمانی که فرد سالمندی در پوست خود دچار درماتیت ،خارشو خونریزی شود علامت این است که فرد دچار خشکی پوست شده است این اتفاق بدلیل کاهش رطوبت و عدم آبرسانی به قسمت های زیرین پوست اتفاق می افتد .جهت در امان ماندن از این عارضه تمامی سالمندان باید به صورت دوره ای مورد بررسی ومعاینه پوستی قرار بگیرند تا در صورت بروز علائمی ،بلافاصله درمان شروع شود .
خشکی پوست در سالمندان به چه علتی ایجاد می شود ؟
- ژنتیک و شرایط محیطی
- مصرف اندک مایعات
- استرس
- استعمال دخانیات
- ماندن طولانی مدت زیر نور خورشید
- دیابت و بیماری کلیوی
- اختلال در عملکرد غدد با بالا رفتن سن
روش های درمان و مقابله با خشکی پوست در سالمندان چیست؟
- برای جلوگیری از خشکی پوست در سالمندان باید در زمان شستن دست ها از صابون های حاوی مواد مرطوب کننده استفاده کرد همچنین سالمندان عزیز در زمان استحمام برای جلوگیری از خشکی پوست از روغن های حمام استفاده نمایند .
- روش دیگر برای مقابله با خشکی پوست در سالمند ها مصرف برخی از ویتامین ها و مکمل های دارویی می باشد .ویتامین ها و مکمل هایی مانند ویتامینD، روغن ماهی، کلاژن و ویتامینC می تواند به آب رسانی پوست کمک کرده و سلامت آن را تضمین کند .
- سالمندان باید توجه داشته باشند که در زمان استحمام یا شستشو معمولی نباید از آب داغ استفاده نمایند زیرا آب داغ سپپ از بین رفتن چربی پوست می شود و به روند خشکی پوست کمک می نماید .
- برای لباس های افراد سالمند معمولا باید از پارچه هایی با الیاف سازگار و مناسب استفاده نمود .لباس هایی با جنس پلی استر یا سایر پارچه های مصنوعی سبب آسیب به پوست و حساسیت در افراد می شود .به نظر همه متخصصان پوست استفاده از لباس هایی از جنس الیاف طبیعی مانند پنبه و ابریشم برای حفظ پوست باید استفاده گردد .
- جهت جلوگیری از خشکی پوست و مقابله با آن در رژیم غذایی سالمندان باید مصرف زیاد مایعات بخصوص آب گنجانده شود .
- در برخی از مناطق کشورمان به دلیل شرایط اقلیمی هوا بسیار خشک می باشد .در این موارد باید برای حفظ رطوبت هوا از دستگاه های مرطوب کننده هوا استفاده کرد .
- به سالمندانی که به کارهای باغبانی علاقه دارند توصیه می شود که در زمان انجام کار حتما از دستکش استفاده کنند تا به سبب قرار گرفتن پوستشان در معرض نورخورشید و مواد شیمیایی ،پوست دچار خشکی و حساسیت نشود .
- از مواردی که سبب خشکی و از بین رفتن پوست می شود قرار گرفتن در معرض نورخورشید می باشد . این مورد در مورد سالمندان نیز صدق می کند .قرار گرفتن زیاد در معرض اشعه خورشید علاوه بر خشکی پوست سبب ایجاد لکه های تیره روی پوست و در مواردی سبب سرطان پوست می شود .
- امروزه برای مقابله با خشکی پوست فرآورده های بسیاری تولید شده است . یکی از این موارد لوسیون مخصوص بعد از حمام می باشد . به سالمندان توصیه می شود پس از استحمام با حوله تمام بدن خود را خشک کرده و سپس از لوسیون مرطوب کنده و نرم کننده استفاده نمایند .
- بسیاری از سالمندان به دلیل بیماری های زمینه ای که دارند مجبور هستند از انواع داروها استفاده نمایند . داروهای مورد مصرف عوارض زیادی دارند .برخی از این داروها عوارضی مانند خشکی پوست را دارند .بنابرین ممکن است خشکی پوست در سالمندان ناشی از مصرف این داروها باشد . در این گونه موارد باید با پزشک مشورت کرد تا اگر داروی جایگزینی وجود داشت تجویز گردد .
- خشکی پوست اگر شدید باشد و زمان طولانی ایجاد شود می تواند به درماتیت منجر شود .زمانی که درماتیت ایجاد می شود به سبب خارش زیاد پزشک از لوسیون های حاوی هیدروکورتیزون استفاده می کند اگر خارش پوست همچنان ادامه یافت به سبب پوسته پوسته شدن حتما به پزشک مراجعه شود تا از پانسمان های مرطوب تجویز کند .
درمان های خانگی برای مقابله با خشکی پوست در سالمندان
علاوه بر داروها و لوسیون های شیمیایی، روش های درمانی خانگی نیز می تواند در مقابله با خشکی پوست و پوسته پوسته شدن آن تاثیر مثبتی داشته باشد .در ادامه به چند مورد از روش های درمانی خانگی که از آنها می توان برای بهبود خشکی و آسیب های پوستی استفاده کرد ،اشاره خواهیم کرد .بهترین زمان مصرف این فرآورده های خانگی بلافاصله بعد از استحمام می باشد .
روغن دانه آفتابگردان :
از زمان های گذشته از روغن دانه آفتابگردان برای مرطوب کردن پوست استفاده می شده است .تحقیقات اخیر نیز این موضوع را به اثبات رسانده است . روغن دانه آفتابگردان به عنوان مرطوب کننده و آب رسان برای آرنج کاربرد دارد این روغن از برخی دیگر از روغن های گیاهی موثرتر می باشد .
روغن نارگیل :
روغن نارگیل یکی دیگر از روغن های طبیعی می باشد که در مقابله با خشکی پوست بسیار موثر بوده و از آن استفاده می شود . این روغن گیاهی با داشتن اسیدهای چرب اشباع شده، برای آبرسانی و افزایش چربی های سطح پوست بسیار مفید می باشد .
نوشیدن شیر :
برای افراد سالمند نوشیدن شیر بسیار مهم و ضروریست . برای حفظ رطوبت و نرمی پوست سالمندان شیر بسیار مفید می باشد .چربی موجود در شیر می تواند از پوست در برابر خشکی و آسیب های وارده حفاظت نماید .
آلوئه ورا :
از دیگر داروهای گیاه که برای آبرسانی به پوست مفید بوده و عوارض آسیب های پوستی را کاهش می دهد استفاده از آلوئه ورا است . برای پوست خشک سالمندان می توان از ژل آلوئه ورا استفاده نمود .
جو دو سر :
معمولا برای التیام عوارض ناشی از خشکی پوست از کرم ها ی حاوی جو دوسر استفاده می شود . استفاده از جو دوسر با دارا بودن مواد ضد التهابی و آنتی اکسیدانی برای سالمندان بسیار مفید می باشد .