خدمات پرستاری در منزلدهان و دندان

جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

چگونه از پوسیدگی دندان کودکان جلوگیری کنیم؟

کودکان بسیار حساس می باشند، و از همه لحاظ نیاز به مراقبت دارند. مراقبت از دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک موضوعی بسیار حائز اهمیت می باشد. چراکه در صورت خراب شدن دندان های کودک، دندان های باقی مانده حرکت کرده و جایی برای ورود دندان های دائمی باقی نمی ماند.

از شایع ترین بیماری های عفونی دوران کودکی می توان به پوسیدگی زودهنگام دندان ها در دوران کودکی اشاره کرد. عدم درمان به موقع پوسیدگی درمان ، تحمل درد و هزینه های غیر معمول را در برخواهد داشت.

رعایت کردن یکسری عادت های سالم برای مراقبت از دندان های کودکان ضرورت دارد و باید از سن خیلی پایین شروع شود. چرا که پوسیدگی دندان می تواند از همان رشد اولین دندان کودک اتفاق بیفتد. در ادامه این مقاله در مورد دلایل پوسیدگی دندان ، علائم پوسیدگی دندان و نحوه جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان توضیحات بیشتری ارائه می دهیم.

جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

عادات غذایی موثر در جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک کدامند؟

  • رژیم غذایی کودک، در کنار مسواک زدن منظم نقش موثری درسلامت کلی دندان ها دارد. شکر دشمن بزرگ دندان های کودک شما می باشد.
  • بزرگ ترین عامل پوسیدگی دندان ها شکر می باشد. هرچقدر دندان ها بیشتر در معرض قندها باشند، خطر پوسیدگی و پیدایش حفره های دندانی بیشتر می شود. هرچه دندان های مدت زمان طولانی در معرض قند ها باشند، بیشتر دچار پوسیدگی می شوند. مصرف غذاهای “چرب و چسبنده” مانند کارامل چسبنده ، تافی ، آدامس و میوه های خشک و ماندن آن ها در دهان به مدت چند ساعت، باعث پوسیدگی و آسیب جدی به دندان ها می شود.
  • مصرف غذای سالم در کنار مقادیر زیاد کلسیم و ویتامین دی باعث جذب کلسیم می شود و مواد مغذی لازم برای دندان های قوی و سالم ، و تقویت لثه ها و بافت دهان را تامین می کند. کلسیم مورد نیاز ودکام می تواند از مصرف 3 یا 4 وعده غذایی روزانه لبنیات، و بسیاری از منابع دیگر مانند آب پرتقال غنی شده با کلسیم ، سبزیجات سبز تامین شود.

علل پوسیدگی دندان کودکان:

مهم ترین عامل پوسیدگی دندان کودکان، ورود باکتری های سازنده اسید به دهان کودک می باشد. باکتری ها از طریق بزاق به نوزادان منتقل می شود. باکتری ها توسط بزاق باقی مانده به روی قاشق یا فنجان والدین و پرستاران به دهان کودک منتقل می شوند.

اگر دندان ها و لثه کودک در مدت طولانی در معرض مایع یا ماده غذایی غیر از آب قرار بگیرند، پوسیدگی دندان ایجاد می شود. باکتری های موجود در دهان قندهای طبیعی مایعات یا مواد غذایی را به اسید تبدیل می کنند. این اسید با حل کردن قسمت بیرونی دندان ها، پوسیدگی آن ها را در پی خواهد داشت.

این مطلب را از دست ندهید
پرستار سالمند , نگهداری از سالمندان

اصلی ترین عامل صدمه به دندان کودک:

از متداول ترین روش های آسیب به دندان کودکان این است که کودکان با با یک شیشه شیرخشک مخلوط با آب ، شیر ، آبمیوه (حتی در صورت مخلوط کردن آن با آب) ، نوشابه ها، آب قند یا نوشیدنی های شیرین به تختخواب بروند. و یا کودکان در طول روز نوشیدنی های قندی فراوانی را مصرف کنند.

شیر مادر مهم ترین منبع غذایی کودکان شیر خوار می باشد. از این رو در زمان چرت زدن یا و در زمان خواب کودک از نوشیدنی هایی که حاوی مواد قندی استفاده نشود.

اصلی ترین منبع غذایی باشد و در طول روز ، هنگام چرت زدن یا هنگام خواب کودک از نوشیدنی هایی که حاوی مواد قندی باشد استفاده نکنید. مادران باید توجه ویژه ای به بهداشت دهان و دندان کودک داشته باشند، و اقدامات لازم برای پیشگیری از پوسیدگی دندان را انجام دهند. مادران باید در مورد توصیه های رژیم غذایی سالم اطلاعاتی داشته باشند و آن ها را رعایت کنند.

علائم پوسیدگی دندان کودک :

در مرحله اول پوسیدگی دندان ها به صورت لکه های سفید در لثه و روی دندانهای جلویی فوقانی می باشد. تشخیص دقیق این مشکل در ابتدا و بدون تجهیزات مناسب و دقیق دندانپزشکی کار سختی می باشد. معاینه و درمان زودرس برای پیشگیری از ابتلا کودک به پوسیدگی دندان اهمیت دوچندانی دارد.

چگونه می توان از پوسیدگی دندان کودکان جلوگیری کرد؟

اقدامات زیر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان اهمیت دارد:

• مراقبت از سلامت دهان مادر، در دوران بارداری و قبل از آن اهمیت ویژه ای دارد.
• مراقبت از دندان های کودک چه با شیر مادر و چه با دیگر شیرها اهمیت ویژه ای دارد.
از زایمان تا 12 ماهگی کودک :
مراقبت از دندان های کودک از همان نوزادی و بدو تولد اهمیت دارد. مادر یا مراقب کودک باید لثه های نوزاد را با دستمال مناسب تمیز نگه دارد. و با مشاهده ی رویش اولین دندان ها، با مسواک نرم و به اندازه یک دانه برنج خمیردندان خمیردندان حاوی فلوراید از آن ها مراقبت کند.

جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

12 تا 36 ماهگی کودک :

در این دوران هر روز 2 بار و هر بار 2 دقیقه دندان های کودک را مسواک بزنید. و تا سه سالگی از از خمیردندان فلوراید استفاده نمایید. بهترین تایم مسواک زدن بعد از صبحانه و قبل از خواب می باشد.

  • کودک نباید با یک بطری شیر یا غذا به رختخواب برود.این کار علاوه بر پوسیدگی دندان ها خطر عفونت گوش و خفگی را در پی دارد.
  • عدم استفاده از شیشه شیر به عنوان پستانک . کودک نباید برای مدت طولانی به همراه آن قدم بزند یا از آن بخورد. استفاده از شیشه شیر بین وعده های غذایی تنها با آب باشد.
  • کودک باید هر چه سریع تر بیاموزد که برای نوشیدن مایعات از یک فنجان معمولی استفاده کند. بهترین زمان این کار بین12 تا 15 ماهگی می باشد.
  • در صورت عادت کردن کودک به شیشه شیر به مدت طولانی فقط در شیشه با او آب دهید.
  • مصرف غذاهای شیرین یا چسبنده ی کودک مانند آب نبات ، کوکی ها ، شکلات و … را به حداقل برسانید.
    • زیاده روی در غذاهایی مانند پفک و چیپس برای دندان ها مضر می باشد. بهتر است کودم برای تمیز کردن مواد غذایی چسبیده به دندان از زبان خود استفاده کند.
این مطلب را از دست ندهید
ایمپلنت دندان و روشهای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها

پوسیدگی دندان ها قابل پیشگیری می باشد. با مراقبت از دندان های کودک خود لبخند زیبا و دندان های سالم را به او هدیه می بخشید. بهتر است کودکان به همراه ولدین در سال های ابتدایی در فواصل زمانی منظم برای مراقبت و چک کردن دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنند.

مصرف 3 وعده غذایی اصلی و 2 میان وعده سالم از پوسیدگی دندان پیشگیری می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا