
دکتر ژوان دنولت Johan Denollet
دکتر ژوان دنولت با دسته بندی افرادی که دارای ویژگی های خاصی بودند توانست ایده ی جالبی در زمینه ی شخصیت شناسی ارائه دهد. او این دسته از افراد را شخصیت نوع دی (D) نامید. مجله ی موفقیت و سلامت آبی شما را با ویژگی های این نوع شخصیت آشنا می کند.
ویژگی های شخصیت نوع دی
افرادی که دارای شخصیت نوع دی هستند، احساس نگرانی، اندوه، زودرنجی، منفی نگری، اجتناب از موقعیت های اجتماعی، عدم اعتماد به نفس، ترس از طرد و ناامیدی را بیش از دیگران تجربه می کنند. با این که این احساسات برای دیگران هم وجود دارد اما در این افراد از دوام بیشتری برخوردار است.

شخصیت نوع دی به دلیل ترس از طرد شدن و قضاوت هرگز به کسی اعتماد نمی کند. علاوه بر این احساس می کنند اگر درباره ی احساسات خود با دوستان و آشنایان صحبت کنند فقط بار غصه ی خود به دوش آن ها می اندازند. به همین دلیل کمتر در مورد مشکلات خود با کسی صحبت می کنند. آن ها تلاش زیادی می کنند تا هیجانات خود را مخفی می کنند. در پی عدم بروز هیجانات و احساسات در این افراد بیماری های قلبی و عروقی افزایش می یابد و همین سیستم ایمنی بدن نیز افت شدیدی پیدا می کند. وقتی کسی هیجان خود را بروز نمی دهد استرس بیشتری را در درون خود تحمل می کند. در ادامه تپش قلب، افزایش فشار خون و قند خون اتفاق می افتد. با آزمایش هایی که انجام شده است مشخص می شود که افراد شخصیت نوع دی چهار برابر بیشتر به سکته ی قلبی دچار می شوند.
اگر شخصیت نوع دی داریم چه کنیم؟
کسی که شخصیت نوع دی دارد در اولین فرصت باید فکر خود را تغییر دهد. افکار این افراد بسیار منفی است. البته که خودشان متوجه نیستند اما به محض این که صحبت می کنند منفی بافی شروع می شود. در مرحله ی بعد باید احساسات خود را تغییر دهند. یعنی باید احساسات منفی مانند زودرنجی و نگرانی را از خود دور کنند و بخشش و آرامش را در خود افزایش دهند. مرحله ی بعدی این است که باید برای حل مشکلات خود از روش های منطقی استفاده کنند. در ضمن نباید دید منفی به نتیجه ی کارهایی که هنوز به سرانجام نرسیده اند داشته باشند. هر وقت اتفاق بدی افتاد همان موقع به چاره اش بیندیشند.
ویژگی های شخصیتی افراد خوشبخت
تا این جای بحث کاملا مشخص است که افرادی با چنین ویژگی هایی هرگز موفق نمی شوند. هرگز هم احساس خوشبختی نمی کنند. علاوه بر این ها وضعیت جسمانی مناسبی نیز ندارند. پس حتما باید خود را درمان کنند در غیر این صورت آینده ی خوبی در انتظارشان نیست. اما جدای از این نوع شخصیت باید گفت که تعداد زیادی از افراد جامعه با این که موفق به انجام کارهای مهم می شوند اما احساس خوشبختی نمی کنند. همین امر باعث شده تا متخصصان به دنبال ویژگی های شخصیتی افرادی که احساس خوشبختی می کنند بگردند. در همین راستا در سال 2020 میلادی تحقیقی در ژورنال معتبر psychological Bulletin منتشر شد.

در این تحقیق برای این که به ویژگی های شخصیتی لازم برای لذت بردن از زندگی دست یابند روی 400 هزار نفر مطالعه کردند. تصور کنید که روی چه حجم بالایی از ویژگی های شخصیتی مطالعه انجام شده است. از میان همه ی این خصوصیات دو ویژگی، بالاترین میزان رابطه با سلامت روان و احساس خوشبختی و لذت از زندگی را دارند. اولین ویژگی برون گرایی است. پس هرچه میزان پذیرش شما نسبت به ارتباط با دیگران و عقاید متفاوت بیشتر باشد احساس خوشبختی بیشتری دارید. دومین ویژگی وجدان گرایی است. یعنی هرچه ارزش های اخلاقی را بیشتر رعایت کنید و بیشتر مسئول کارهای خود باشید احساس بهتری دارید.
در نتیجه افرادی که به چارچوب خاصی معتقدند و معاشرت خوبی با دیگران دارند افرادی خوش بخت تری هستند. البته باید دقت کنید که تعریف موفقیت و خوشبختی از نظر افراد مختلف متفاوت است. یعنی شاید افرادی که از نظر شما موفق هستند از درون، خود را خوش بخت ندانند. یا بالعکس کسانی که از درون احساس خوش بختی می کنند از نظر شما موفق نباشند. اما مباحثی که در بالا گفته شد در واقع به بیان احساس خوشبختی درونی می پردازد.