
آیا سرطان رحم خطرناک است؟
سرطان رحم (آندومتر) بیماری نام آشنایی است که از گذشته در بین خانمها وجود داشته اما امروزه شیوع آن بیشتر شده است. سوال مهمی که با شنیدن نام این بیماری در ذهن ها پدید می آید این است که آیا سرطان رحم خطرناک است یا خیر؟ مانند هر بیماری دیگری درجه خطرناک بودن و میزان مرگ میر ناشی از این بیماری بستگی به میزان پیشرفت بیماری ومقدار سرطان دارد. اگر می خواهید بر اطلاعات خود نسبت به این بیماری بیافزایید توصیه می کنیم ادامه مقاله را مطالعه کنید . در ادامه در مورد بیماری سرطان رحم، درجه بندی سرطان رحم (مراحل پیشرفت سرطان رحم)، پیگیری پس از درمان و برگشتن مجدد بیماری خواهیم پرداخت.
سرطان رحم چیست؟
سرطان رحم که به سرطان آندومتر شهرت دارد در اثر رشد غیر طبیعی سلولهای بدخیم مخاط رحمی ایجاد می شود .این سلولهای بدخیم در مخاط رحم، در واقع در آندومتر مخاط رحم ایجاد می شود . آندومتر موجود در مخاط رحم در طی سالهای بلوغ تا زمان یائسگی ماهانه در حال رشد می باشد .اگر بارداری رخ دهد جهت نگه داری جنین در رحم به کار گرفته می شود و در صورت عدم بارداری آندومتر موجود به صورت خون قاعدگی فرو می ریزد. سرطان آندومتر رشد غیر طبیعی سلول های بدخیم در ناحیه آندومتر است.
اگر می خواهید اطلاعات خود را در زمینه انواع سرطان رحم و عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به سرطان رحم افزایش دهید پیشنهاد می کنیم ادامه مقاله را مطالعه کنید.
علائم سرطان رحم
• خونریزی واژینال بدون علت یا لکه بینی پس از یائسگی یکی از علائم وجود سرطان رحم در خانم هاست.
• لکه بینی و خونریزی بین دو پریود و شروع ناگهانی قاعدگی شدید
• وجود ترشح آبکی صورتی رنگ یا سفید از واژن فرد
• درد پایداری که در زیر شکم ویا ناحیه لگن ایجاد می شود و بیش از دوهفته ادامه می یابد .
• احساس درد در هنگام رابطه جنسی
• افرادی که دچار کاهش وزن شدید و بدون علت می شوند.
• در صورت مشاهده خون در ادرار یا مدفوع
مراحل پیشرفت سرطان رحم و درجه بندی سرطان
زمانی که فردی با علائم سرطان به پزشک مراجعه می کند بعد از تشخیص قطعی بیماری سرطان ،اولین قدم پزشک جهت معالجه ،شناسایی میزان پیشرفت و درجه بندی سرطان در فرد بیمار است .درجه بندی سرطان،یعنی طبقه بندی گستردگی و میزان پیشرفت سرطان .به بیان ساده تر میزان امید به نجات بیمار و بهبود بیماری در بیمارانی بیشتر است که درجه یا میزان پیشرفت سرطان کمتر باشد وعکس این قضیه نیز صادق است با پیشرفت بیماری سرطان خطرناکتر و میزان مرگ میر بیشتر است.
اما این درجه بندی و مراحل سرطان رحم چگونه تعیین می شوند ؟در سرطان رحم براساس میزان پخش شدن تومورهای اولیه تعیین می گردد همچنین سیستم درجه بندی سرطان رحم را براساس نمونه های پاتولوژی برداشته شده در حین عمل جراحی تعیین می کنند.
این عمل جراحی که در آن نمونه پاتولوژی از رحم فرد بیمار را برمی دارند کورتاژ تشخیصی می نامند .
علاوه بر کورتاژ تشخیصی روش دیگری نیز جهت شناسایی سلولهای بدخیم سرطان رحم و درجه آن وجود دارد . این روش مهم استفاده از هیستروسکوپی می باشد.این دو روش معرفی شده روشهای عمده شناسایی سرطان رحم هستند.
مراحل پیشرفت سرطان رحم شامل:
مرحله اول: تومور تنها در قسمت کورپوس (بخش بالایی) رحم قرار دارد و به گره های لنفاوی یا دیگر اندام های اطرافی نرسیده است .
مرحله دوم: سلولهای سرطانی به طرف سلول های دهانه رحم سرایت کرده اند و آنها رانیز درگیر کرده اند امابه خاطر بافت قدرتمند دهانه رحم نتوانسته اند به بیرون از رحم راهی پیدا کنند .
مرحله سوم: در مرحله سوم به دلیل پیشرفت بیماری و گذشت مدت زمان زیاد از مبتلا شدن فرد ، احتمالا سلولهای بدخیم به اطراف رحم مانند واژن و گره های لنفاوی لگن سرایت کرده اند.
مرحله چهارم:مرحله خطرناک آخر که سرطان به درون مثانه یا رکتوم (بخش پایین روده بزرگ) و یا استخوان ها یا اندام های کناری بیرون لگن مانند ریه ها پخش می شود.
درجه بندی سرطان نیز بعد از نمونه برداری یاهیستروسکوپی فرد بیمار مشخص می شود . هرچه میزان تهاجمی بودن سرطان بیشتر باشد دارای گرید یا درجه بیشتری است. در درجه پایین سرطان احتمال متاستاز یا عود مجدد بعد از برداشتن سلولهای سرطانی خیلی کمتر می باشد.
جراحی سرطان رحم چگونه است ؟
هیسترکتومی کامل شکم رایج ترین عمل برای درمان کارسینوما آندومتر یا جراحی سرطان رحم می باشد . منظور از هیسترکتومی کامل،جراحی و خارج کردن کامل رحم به همراه دهانه رحم است.همچنین در این عمل لوله های رحمی (فالوپ) و تخمدان ها نیز برداشته می شود.در بعضی اوقات اتفاق می افتدکه به علت پیشرفت این سلولهای سرطانی برای پاکسازی کامل جراح مجبور می شود که گره های لنفاوی (لنفکتومی) در ناحیه لگن را نیز خارج کند.
پس از درمان چه پیگیری های دیگری لازم است ؟
برای اینکه پس از درمان سرطان دوباره برنگردد لازم است پیگیری هایی صورت بگیرد .پس از اینکه مراحل درمانی پایان یافت آزمایش هایی لازم است از بیمار گرفته شود تا میزان اثربخشی درمان بر بدن فرد مورد بررسی قرار بگیرد. علاوه بر این آزمایش های خون و روش های عکس برداری برای تشخیص عود مجدد بیماری بر روی فرد انجام می پذیرد. جهت انجام آزمایشات و معاینات فرد مکلف است با نظر پزشک به صورت دوره ای مراجعه کرده تا در صورت عود مجدد در اسرع وقت تشخیص داده شود . توصیه می شود طبق دستور پزشک مربوطه این دورههای معاینه و چکاب را منظم طی کنید.
چند نکته برای پیشگیری از عود سرطان رحم:
داشتن وزن مناسب جهت پیشگیری از این بیماری بسیار مهم است پس حتما با رژیم غذایی مناسب و غنی از مواد معدنی و ویتامین ها وهمچنین ورزش کردن به طور مرتب به حفظ سلامتی خود و پیشگیری از ابتلا به سرطان کمک کنید .
عدم مصرف نوشیدنی های الکلی
امکان برخی عوامل نیز وجود دارند که قابل پیشگیری نیستند و می توانند در ابتلای فرد به این بیماری نقش اصلی را داشته باشند .برخی از این عوامل عبارتند از: سابقه سرطان سینه، کولون یا تخمدان در فرد یا خانواده که قابل پیشگیری نیست مورد دیگر در مورد بلوغ زودرس و یائسگی دیرهنگام می باشد که قابل تغییر نیستند.
همواره از سوی پزشکان توصیه می شود که خانم های عزیز اطلاعات و آگاهی خود را در مورد این بیماری ها و کلا دستگاه تناسلی خود بالا ببرند و و در صورت بروز مشکلی مانند خونریزی های غیر طبیعی و دیگر علائم غیر معمول در دستگاه تناسلی شان بدون هیچ خجالت و ترسی فورا به پزشک مراجعه کرده و با وی مشورت کنند و مورد معاینه قرار بگیرند .در صورتی که فرد هوشیار باشد و به موقع جهت تشخیص سرطان رحم و دیگر سرطان های دستگاه تناسلی مراجعه کند به احتمال زیاد بیماریش مهار می شود و از خطرات و عوارض این بیماری در امان می مانند ..
تشخیص زود هنگام سرطان رحم
تشخیص زود هنگام این بیماری بسیار با اهمیت است به طوری که در 5 سال آینده پیش بینی شده است که درصد زنده ماندن برای بیمار در مراحل اولیه و دوم بالای 80 خواهد بود این درصد بالا نشان از اهمیت تشخیص به موقع این بیماری را می رساند که هر چه در مراحل اولیه این بیماری تشخیص داده شود و مراحل درمانی شروع شود درصد مرگ میر نیز کاهش پیدا می کند . در 5 سال بعدی در مرحله سوم سرطان، شانس زنده ماندن در حدود 50 درصد است و در مرحله چهارم شانس زنده ماندن حدود 15 تا 20 درصد است.